Komunikaty

Projekcja inflacji i PKB z „Raportu o inflacji – Luty 2010”

Data publikacji: 2010-02-25

Biuro Prasowe NBP zaprasza dziennikarzy i analityków na prezentację projekcji inflacji i PKB z „Raportu o inflacji – Luty 2010”, która odbędzie się w piątek, 26 lutego o godz. 9:00 w siedzibie NBP, ul. Świętokrzyska 11/21 (sala 253C).

„Raport o inflacji – Luty 2010”, którego projekcja jest częścią, zostanie opublikowany w piątek, 26 lutego o godz. 8:00 na stronie internetowej NBP.

„Raport o inflacji” jest dokumentem przedstawiającym ocenę Rady Polityki Pieniężnej dotyczącą przebiegu bieżących i przyszłych procesów makroekonomicznych wpływających na inflację. Zawarta w Raporcie projekcja inflacji i PKB została opracowana w Instytucie Ekonomicznym Narodowego Banku Polskiego. Do opracowania projekcji wykorzystano model makroekonomiczny NECMOD. Nadzór merytoryczny nad pracami związanymi z projekcją sprawował prof. Mateusz Pipień. Zarząd NBP zaakceptował przekazanie projekcji Radzie Polityki Pieniężnej. Projekcja inflacji stanowi jedną z przesłanek, na podstawie których Rada Polityki Pieniężnej podejmuje decyzje w sprawie stóp procentowych NBP.

W prezentacji weźmie udział prof. Mateusz Pipień oraz przedstawiciele Instytutu Ekonomicznego.

Prosimy o potwierdzenie uczestnictwa w prezentacji na adres e-mail: press@nbp.pl
lub telefonicznie: 22 653 2012



Stopy procentowe

Referencyjna 1,50
Lombardowa 2,50
Depozytowa 0,50
Redyskonto weksli 1,75

Kursy średnie

Tabela z dnia 2016-07-29
1 EUR4,3684
1 USD3,9364
1 CHF4,0256
1 GBP5,1774
100 JPY3,7925

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
faks:
22 185 85 18
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję