Komunikaty

„Diament Wolności” dla prezesa NBP

Data publikacji strony: 18-06-2012

Prof. Marek Belka, prezes Narodowego Banku Polskiego, odebrał w sobotę nagrodę Stowarzyszenia Przedsiębiorców i Kupców Świdnickich – „Diament Wolności”. Od 2010 roku wyróżnienie to jest przyznawane osobom, które odegrały wybitną rolę w życiu publicznym Polski po 1989 roku.

Pierwszymi laureatami „Diamentów Wolności” byli Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski, Tadeusz Mazowiecki, prof. Leszek Balcerowicz, Adam Michnik i Władysław Frasyniuk. W ubiegłym roku stowarzyszenie wręczyło kolejny Diament Wolności Janowi Lityńskiemu.

Dwadzieścia ostatnich lat to najlepszy okres w polskiej historii – powiedział w czasie uroczystości prof. Marek Belka – Nie było nigdy wcześniej takiego okresu rozwoju gospodarczego, a także takiego skokowego rozwoju cywilizacyjnego. Polska nie tylko zaczęła się rozwijać, ale także zaczęła być szanowana.

Dotychczas uhonorowano „Diamentem Wolności” osiem osób. Nominacje do tej nagrody przedstawiają jej laureaci. Kandydaturę prof. Marka Belki zgłosił Władysław Frasyniuk – za wpływ na przemiany ustrojowe, profesjonalizm, wspieranie polskiego biznesu i tworzenie atmosfery stabilizacji. - Dziękuję za postawienie mnie w gronie osób, z których każda wycisnęła swoje piętno w dorobku ostatnich lat – powiedział prof. Belka odbierając wyróżnienie.

Stopy procentowe

Referencyjna 1,50
Lombardowa 2,50
Depozytowa 0,50
Redyskonto weksli 1,75

Kursy średnie

Tabela z dnia 2016-09-30
1 EUR4,3120
1 USD3,8558
1 CHF3,9802
1 GBP4,9962
100 JPY3,8171

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
faks:
22 185 85 18
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję