Wydarzenia

Informacja o bilansie płatniczym we wrześniu 2012

Data publikacji strony: 12-11-2012

Dane NBP: We wrześniu br. polski eksport, w porównaniu z wrześniem 2011 r., zmniejszył się o 0,3 proc., zaś import był niższy o 3,0 proc. Ujemne saldo rachunku bieżącego wyniosło 1,1 mld EUR, tj. o ponad 400 mln EUR mniej niż przed rokiem.

Narodowy Bank Polski opublikował 12 listopada wstępne dane bilansu płatniczego Polski za wrzesień 2012 r. Wskazują one, że eksport wyniósł 12,6 mld EUR (spadek o 0,3 proc. r/r), a import prawie 12,5 mld EUR (spadek o 3,0 proc. r/r). W rezultacie saldo obrotów towarowych było dodatnie i wyniosło 84 mln EUR (w porównaniu do września 2011 r. poprawiło się o 352 mln EUR).

Przychody z tytułu usług, w porównaniu z wrześniem 2011 r., zwiększyły się o 10,1 proc., wartość rozchodów zwiększyła się o 7,7 proc., zaś dodatnie saldo wyniosło 338 mln EUR.

Ujemne saldo dochodów we wrześniu 2012 r. wyniosło 1,5 mld EUR. W analogicznym miesiącu 2011 r. było ono na zbliżonym poziomie. Na saldo dochodów we wrześniu 2012 r. złożyły się: dodatnie saldo wynagrodzeń pracowników (146 mln EUR) oraz ujemne saldo dochodów z inwestycji (1,7 mld EUR).

We wrześniu br. dodatnie było saldo zagranicznych inwestycji w Polsce – wyniosły one blisko 3,6 mld EUR. Wzrosły też – o blisko 2,6 mld EUR – polskie inwestycje za granicą.

Zobacz: Bilans płatniczy we wrześniu 2012 r.

Stopy procentowe

Referencyjna 1,50
Lombardowa 2,50
Depozytowa 0,50
Redyskonto weksli 1,75

Kursy średnie

Tabela z dnia 2016-09-30
1 EUR4,3120
1 USD3,8558
1 CHF3,9802
1 GBP4,9962
100 JPY3,8171

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
faks:
22 185 85 18
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję