Wydarzenia

Podaż pieniądza we wrześniu 2012

Data publikacji strony: 12-10-2012

Dane NBP: Podaż pieniądza M3 zmniejszyła się nominalnie o 0,3 proc. Depozyty przedsiębiorstw obniżyły się o 2,0 proc. Tempo przyrostu kredytów dla gospodarstw domowych jest niskie w porównaniu z poprzednimi latami.

Informacja o podaży pieniądza we wrześniu opublikowana przez Narodowy Bank Polski 12 października br. wskazuje, że większość agregatów zmieniła się w porównaniu z poprzednim miesiącem w nieznacznym stopniu. Podaż M3 zmniejszyła się w stosunku do sierpnia nominalnie o 0,3 proc. Wartość pieniądza w obiegu – po wzroście o 0,1 proc. – wyniosła 103,2 mld zł. Istotniejsza zmiana nastąpiła w przypadku depozytów przedsiębiorstw, które obniżyły się o 2,0 proc. i były również niższe niż rok wcześniej. Z kolei depozyty gospodarstw domowych zwiększyły się od sierpnia nominalnie o 0,2 proc., do 499,1 mld zł.

Zadłużenie przedsiębiorstw nominalnie wzrosło o 0,3 proc. Tymczasem zadłużenie gospodarstw domowych w bankach nominalnie spadło na przestrzeni września o 2,6 mld zł. Choć po wyeliminowaniu wpływu aprecjacji kursu złotego we wrześniu, odnotowano by przyrost tej kategorii o 0,4 proc., to analitycy NBP zaznaczają, że roczne tempo przyrostu kredytu dla tego sektora jest niskie w porównaniu z poprzednimi latami.

Zobacz pełne dane o podaży pieniądza IX 2012


Stopy procentowe

Referencyjna 1,50
Lombardowa 2,50
Depozytowa 0,50
Redyskonto weksli 1,75

Kursy średnie

Tabela z dnia 2016-08-26
1 EUR4,3270
1 USD3,8328
1 CHF3,9695
1 GBP5,0641
100 JPY3,8160

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
faks:
22 185 85 18
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję