Komunikat

Zaproszenie na prezentację "Raportu o inflacji - lipiec 2016" wraz z projekcją wzrostu gospodarczego

Data publikacji strony: 07-07-2016

Biuro Prasowe NBP zaprasza dziennikarzy i analityków na prezentację projekcji inflacji i PKB z „Raportu o inflacji – lipiec 2016”, która odbędzie się w poniedziałek 11 lipca o godz. 10.00 w Centrali NBP (ul. Świętokrzyska 11/21, sala im. Grabskiego).

W prezentacji weźmie udział prof. Andrzej Sławiński, dyrektor generalny Instytutu Ekonomicznego oraz autorzy raportu, którzy zaprezentują przygotowaną w NBP projekcję inflacji i PKB w Polsce do 2018 r. Podczas spotkania będzie można się dowiedzieć, jakie odpowiedzi daje projekcja (przy założeniu stałych stóp procentowych) m.in. na pytania o:

  • tempo wzrostu gospodarczego w najbliższych kwartałach i jego strukturę;
  • kiedy skończy się okres deflacji w Polsce i w jakiej perspektywie inflacja wróci do pasma dopuszczalnych odchyleń od celu inflacyjnego NBP.

W raporcie znajdują się cztery ramki tematyczne zawierające pogłębione analizy:

  • Rewizji prognoz inflacji w wybranych bankach centralnych;
  • Polityki ujemnych stóp procentowych – implikacje i ryzyka dla gospodarki;
  • Wpływu wyniku referendum w sprawie wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej na polską gospodarkę;
  • Mechanizmu transmisji polityki pieniężnej w Polsce w świetle najnowszych badań.

Dziennikarzy i analityków zainteresowanych udziałem w prezentacji prosimy o kontakt z Biurem Prasowym NBP (e-mail: press@nbp.pl) do poniedziałku, do godz. 9.00.

„Raport o inflacji – lipiec 2016” zostanie opublikowany w poniedziałek 11 lipca o godz. 9.00 na stronie internetowej www.nbp.pl.

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję