Komunikat

Zaproszenie na prezentację "Raportu o inflacji – listopad 2016" wraz z projekcją wzrostu gospodarczego

Data publikacji strony: 10-11-2016

Biuro Prasowe NBP zaprasza dziennikarzy i analityków na prezentację projekcji inflacji i PKB z „Raportu o inflacji – listopad 2016”, która odbędzie się w poniedziałek 14 listopada o godz. 10.00 w Centrali NBP (ul. Świętokrzyska 11/21, sala im. Grabskiego).

W prezentacji weźmie udział prof. Andrzej Sławiński, dyrektor generalny Instytutu Ekonomicznego NBP oraz autorzy raportu, którzy zaprezentują przygotowaną w NBP projekcję inflacji i PKB w Polsce do 2018 r. Podczas spotkania będzie można się dowiedzieć, jakie odpowiedzi daje projekcja (przy założeniu stałych stóp procentowych) m.in. na pytania o:

  • tempo wzrostu gospodarczego w najbliższych kwartałach i jego strukturę;
  • dynamikę cen w latach 2016-2018;
  • perspektywę powrotu inflacji do pasma dopuszczalnych odchyleń od celu inflacyjnego NBP.

W raporcie znajdzie się ramka tematyczna zawierająca pogłębioną analizę przyczyn spadku dynamiki wydajności pracy w gospodarkach rozwiniętych.

Dziennikarzy i analityków zainteresowanych udziałem w prezentacji prosimy o kontakt z Biurem Prasowym NBP (e-mail: press@nbp.pl) do poniedziałku, do godz. 9.00.

„Raport o inflacji – listopad 2016” zostanie opublikowany w poniedziałek 14 listopada o godz. 9.00 na stronie internetowej www.nbp.pl.

Stopy procentowe

Referencyjna 1,50
Lombardowa 2,50
Depozytowa 0,50
Redyskonto weksli 1,75

Kursy średnie

Tabela z dnia 2018-05-18
1 EUR4,2958
1 USD3,6385
1 CHF3,6413
1 GBP4,9117
100 JPY3,2795

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję