Banknoty i monety

100. rocznica utworzenia Legionów Polskich

W 100. rocznicę utworzenia Legionów Polskich Narodowy Bank Polski wyemitował banknot kolekcjonerski o nominale 20 zł. Banknot zostaje wprowadzony do obiegu 5 sierpnia 2014 r.

Na stronie przedniej banknotu umieszczono wizerunek Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Na stronie odwrotnej znajdują się wizerunki: Krzyża Wielkiego Orderu Virtuti Militari (z gwiazdą), nadany Marszałkowi Józefowi Piłsudskiemu, odznaki I Brygady Legionów Polskich oraz orzełka legionowego.

Banknot upamiętniający 100. rocznicę utworzenia Legionów Polskich jest pierwszym, wyemitowanym przez NBP, banknotem polimerowym (plastikowym) z hologramem przedstawiającym wizerunek Belwederu.

Wizerunki banknotu

Przednia strona
wizerunek strony przedniej Pobierz plik JPG
Odwrotna strona
wizerunek strony odwrotnej Pobierz plik JPG
  • Projektant: Andrzej Heidrich
  • Autor rytu: Krystian Michalczuk
  • Nominał: 20 zł
  • Wymiary: 147 x 67 mm
  • Nakład: do 50 tys. sztuk

Na zlecenie NBP banknoty wyprodukowała Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. Wszystkie monety i banknoty emitowane przez NBP są prawnym środkiem płatniczym w Polsce.

Sprzedaż monet i banknotów kolekcjonerskich emitowanych przez NBP jest prowadzona w oddziałach okręgowych NBP oraz przez sklep internetowy NBP.

Zapraszamy do zapoznania się z planem emisji.

Pliki do pobrania:

Stopy procentowe

Referencyjna 1,50
Lombardowa 2,50
Depozytowa 0,50
Redyskonto weksli 1,75

Kursy średnie

Tabela z dnia 2016-06-28
1 EUR4,4244
1 USD4,0030
1 CHF4,0814
1 GBP5,3226
100 JPY3,9196

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
faks:
22 185 85 18
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję