Banknoty i monety

Śladami złotego

„Śladami złotego” to blisko godzinny film przygotowany przez Narodowy Bank Polski we współpracy z Telewizją Polską. Jest to pierwsza tego typu produkcja przedstawiająca najważniejsze wydarzenia z historii polskiej bankowości centralnej i dziejów pieniądza. Narratorem w filmie jest dziennikarz ekonomiczny Marek Tejchman.

Prace nad filmem trwały blisko osiem miesięcy. Zdjęcia były kręcone m.in. w krakowskim oddziale NBP, w Muzeum im. Emeryka Hutten-Czapskiego w Krakowie, na warszawskiej starówce, w Łazienkach Królewskich. Widz zabierany jest też w miejsca, które kiedyś były związane z polską bankowością centralną, np. w Warszawie jest to ulica Bielańska czy Galeria Porczyńskich na Placu Bankowym. Prowadzony jest ulicami Krakowa do założonego w 1587 r. banku pobożnego – instytucji udzielającej nieoprocentowanych pożyczek zubożałym wiernym – który jako jedyny przetrwał do 1948 r.

Na potrzeby filmu swoje eksponaty, nie tylko numizmatyczne, użyczyły różne instytucje, a wśród nich Muzeum Narodowe w Warszawie czy Pałac w Wilanowie. Wiele prezentowanych w filmie dokumentów pochodzi ze zbiorów własnych biblioteki NBP. Na ekranie zobaczymy więc denary i najstarsze polskie banknoty, szwedzki platmynt – pieniądz w formie miedzianej blachy, czy oryginalne dokumenty Banku Polskiego, działającego w latach 1828-1885 w Królestwie Polskim.

Zobacz też:

Stopy procentowe

Referencyjna 1,50
Lombardowa 2,50
Depozytowa 0,50
Redyskonto weksli 1,75

Kursy średnie

Tabela z dnia 2016-05-25
1 EUR4,4238
1 USD3,9684
1 CHF4,0000
1 GBP5,8139
100 JPY3,6004

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
faks:
22 185 85 18
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję