Inauguracja konferencji WIEM w NBP

data publikacji: 2008-07-07

W piątek, 4 lipca br., w siedzibie centrali NBP miała miejsce inauguracja trzeciej edycji konferencji Warsaw International Economic Meeting (WIEM).

Idea organizowania corocznych konferencji WIEM powstała w gronie absolwentów dwóch czołowych polskich uczelni ekonomicznych - Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego (WNE UW) oraz Szkoły Głównej Handlowej (SGH). Na konferencje zapraszani są również młodzi ekonomiści pracujący za granicą, zwłaszcza polskiego pochodzenia. Jest to więc stałe forum integrujące młodych ekonomistów polskich i pracujących w zagranicznych ośrodkach, umożliwiające im wymianę poglądów na najważniejsze problemy współczesnej ekonomii. Konferencja w całości odbywała się w jężyku angielskim.

Przemówienie inaugurujące trzecią edycję wygłosił Sławomir Skrzypek, prezes Narodowego Banku Polskiego. Przypomniał, że NBP odgrywa coraz ważniejszą rolę w badaniach ekonomicznych dotyczących gospodarki polskiej i światowej. Dla zintensyfikowania tych badań w ubiegłym roku powołany został w strukturach NBP Instytut Ekonomiczny. Ale ważną misją NBP jest również wspieranie badań ekonomicznych w innych ośrodkach. Prezes NBP życzył organizatorom spełnienia ambicji, aby konferencje WIEM stały się jednymi z najważniejszych w naszym regionie Europy.

Temat wiodący pierwszej sesji plenarnej konferencji brzmiał: "Recent Developments In Financial Economics". Gospodarzem obrad, które odbyły się w sobotę i niedzielę (5 i 6 lipca br.) był Uniwersytet Warszawski.

***


Sławomir Skrzypek, Prezes NBP



prof. dr hab. Tomasz Żylicz, Dziekan WNE UW



Sebastian Gryglewicz, Tilburg University





[ Powrót ] [ Do druku ]



Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję