Wydarzenia

Bilans płatniczy w styczniu 2013 r.

Data publikacji strony: 14-03-2013

Dane NBP: Wstępne dane wskazują, że w styczniu 2013 r. polski eksport wyrażony w EUR był o 7,3 proc. większy niż rok wcześniej i przewyższył styczniowy import. Ujemne saldo rachunku bieżącego wyniosło ponad 1,5 mld EUR.

Opublikowane 14 marca przez Narodowy Bank Polski wstępne dane o bilansie płatniczym Polski w styczniu br. wskazują, że eksport towarów w tym miesiącu wyniósł blisko 12,2 mld EUR i o 5 mln EUR przekroczył wartość importu. Był wyższy o 7,3 proc. w porównaniu ze styczniem 2012 r., podczas gdy dynamika importu wyniosła 1,1 proc.

Dodatnie – na kwotę ok. 0,3 mld EUR - pozostawało również saldo handlu usługami, natomiast ujemne było saldo dochodów (na ponad 1,5 mld EUR) oraz saldo transferów bieżących, w tym z Unią Europejską. Polska wpłaciła styczniową składkę członkowską w UE w wysokości ponad 0,5 mld EUR, a szerszy napływ funduszy unijnych do Polski nastąpi w następnych miesiącach. W rezultacie ujemne saldo rachunku bieżącego przekroczyło 1,5 mld EUR, ale było niższe niż w styczniu 2012 r., gdy sięgało prawie 2,0 mld EUR.

W styczniu odnotowano przyrost zagranicznych inwestycji w Polsce, w tym bezpośrednich na kwotę ok. 1,2 mld zł. Polskie inwestycje za granicą powiększyły się o ponad 0,8 mld EUR.

Zobacz bilans płatniczy w styczniu 2013 r.

Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2020-07-10
1 EUR4,4745
1 USD3,9646
1 CHF4,2099
1 GBP4,9941
100 JPY3,7134

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję