Wydarzenia

Informacja o stanie gospodarki światowej

Data publikacji strony: 11-04-2013

Raport NBP: Instytut Ekonomiczny NBP przedstawił cokwartalny przegląd bieżącej i oczekiwanej sytuacji w głównych gospodarkach świata oraz na globalnych rynkach surowcowych i finansowych.

Narodowy Bank Polski opublikował 11 kwietnia br. kolejne opracowanie z cyklu „Koniunktura Międzynarodowa”, w którym specjaliści Instytutu Ekonomicznego NBP obszernie przedstawiają stan i prognozy dla gospodarek m.in. USA, strefy euro, Wielkiej Brytanii, Japonii, krajów BRIC oraz obszaru Europy Środkowej i Wschodniej. Towarzyszą im analizy rozwoju sytuacji na globalnych rynkach surowcowych i finansowych. Najnowsze wydanie zostało opracowane na podstawie danych dostępnych do 1 kwietnia 2013 r.

Opracowanie informuje m.in., że w Stanach Zjednoczonych popyt wewnętrzny nadal wzrasta, podczas gdy w strefie euro pogłębia się recesja. Główne gospodarki rozwinięte wciąż wykazują zróżnicowane tempo wzrostu. Taką tendencję można zaobserwować również w krajach z grupy BRIC. W Chinach, Brazylii i Indiach koniunktura powoli poprawia się, podczas gdy w Rosji słabnie.

Prognozy dla 10 krajów Europy Środkowej i Wschodniej wskazują, że gospodarka czeska znajdzie się w tym roku w stagnacji, a Węgry i Słowenia po raz kolejny zanotują recesję.

Zobacz pełną informację: Koniunktura międzynarodowa, kwiecień 2013


Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2020-07-10
1 EUR4,4745
1 USD3,9646
1 CHF4,2099
1 GBP4,9941
100 JPY3,7134

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję