Wydarzenia

Podaż pieniądza w lipcu 2013

Data publikacji strony: 14-08-2013

Dane NBP: W lipcu ubyło pieniędzy na kontach bankowych gospodarstw domowych, przedsiębiorstw i samorządów.

Opublikowane przez NBP 14 sierpnia wstępne dane o podaży pieniądza w lipcu br. wskazują, że wartość agregatu M3 minimalnie zmalała w stosunku do czerwca – o 0,2 proc. – i na koniec miesiąca wyniosła 944,9 mld zł. Niewielkie spadki odnotowano w przypadku większości składników podaży pieniądza M3.

Minimalnie – o 0,2 proc. – zmalało zapotrzebowanie na gotówkę, której na koniec lipca było w obiegu 112,6 mld zł. Depozyty gospodarstw domowych zmniejszyły się o 0,2 proc. do 529,3 mld zł, przedsiębiorstwom ubyło z kont bankowych około 1,4 mld zł (spadek o 0,7 proc. w porównaniu do czerwca), a stan ich depozytów na koniec lipca wynosił 187,8 mld zł, Oszczędności samorządów zmniejszyły się o 2,6 proc. i wynosiły nieco ponad 27 mld zł.

W niewielkim stopniu zmniejszyło się zadłużenie gospodarstw domowych w bankach –nominalnie o 0,4 mld zł (o 0,1 proc.) do 552,6 mld zł. Zadłużenie przedsiębiorstw w bankach zmniejszyło się o 2,8 mld zł (o 1,0 proc.) i na koniec lipca wynosiło 274 mld zł.

O prawie 4 mld zł (o 3,2 proc.) zmniejszyło się zadłużenie netto w bankach instytucji rządowych szczebla centralnego, które na koniec miesiąca wyniosło 117,6 mld zł.

Zobacz pełne dane o podaży pieniądza w lipcu 2013 r.

Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2020-10-27
1 EUR4,5890
1 USD3,8860
1 CHF4,2742
1 GBP5,0607
100 JPY3,7150

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję