Komunikaty

Prezentacja raportu „Global Economic Prospects”

Data publikacji strony: 12-01-2016

Narodowy Bank Polski oraz Bank Światowy zapraszają na prezentację raportu Banku Światowego Global Economic Prospects. Prezentacja raportu odbędzie się 13 stycznia 2016 r. o godz. 11.00 w siedzibie Narodowego Banku Polskiego , w sali im. Władysława Grabskiego (ul. Świętokrzyska 11/21). Raport zaprezentuje pani Franziska Ohnsorge, ekonomistka Banku Światowego. W prezentacji weźmie udział także m.in. przedstawiciel Banku Światowego na Polskę, Marina Wes oraz członek zarządu NBP, Paweł Samecki.

Global Economic Prospects jest publikowany dwa razy do roku. Raport przedstawia stan światowej gospodarki i perspektywy jej rozwoju w najbliższych latach. Tegoroczna edycja raportu koncentruje się również na poniższych zagadnieniach:
  • wpływ możliwego spowolnienia gospodarczego krajów emerging markets na inne kraje,
  • potencjalne konsekwencje podpisania umowy o Partnerstwie Transpacyficznym – zarówno dla jego sygnatariuszy jak i reszty świata,
  • ryzyka wynikające z boomu na surowce naturalne w krajach o niskich dochodach.
Dziennikarzy zainteresowanych udziałem w prezentacji uprzejmie prosimy o zgłoszenie swojego udziału (email: press@nbp.pl; tel. 22 185 20 12, 22 185 25 27). Spotkanie odbędzie się w języku angielskim (tłumaczenie na język polski nie będzie zapewnione).

Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2020-07-10
1 EUR4,4745
1 USD3,9646
1 CHF4,2099
1 GBP4,9941
100 JPY3,7134

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję