Edukacja ►

Biblioteka CP NBP

„Biblioteka edukacyjna Centrum Pieniądza NBP” to zainaugurowany w 2020 roku cykl wydawniczy składający się z kilku serii tematycznych, mających na celu popularyzowanie wiedzy na temat polskiego dziedzictwa ekonomicznego oraz zagadnień prezentowanych na ekspozycji stałej. Publikacje mają charakter popularnonaukowy i są adresowane do szerokiego grona odbiorców. Założeniem „Biblioteki edukacyjnej Centrum Pieniądza NBP” jest przedstawienie wybranych zagadnień z zakresu numizmatyki, historii pieniądza, bankowości centralnej, gospodarczych dziejów państwa i osiągnięć polskiej myśli ekonomicznej.

Seria „Biografie” prezentuje dokonania wybitnych polskich działaczy gospodarczych i społecznych, bankowców i ekonomistów, osób związanych z bankowością centralną i prywatną, skarbowością, finansami oraz szeroko rozumianą polityką gospodarczą. Prezentacja biogramów i działalności znakomitych reformatorów gospodarczych umożliwia spojrzenie na szerszy kontekst polskiej myśli ekonomicznej i historii pieniądza. Nowa seria wydawnicza Centrum Pieniądza NBP nawiązuje także do serii monet kolekcjonerskich NBP pn. „Wielcy polscy ekonomiści”, emitowanych od 2017 r. dla upamiętnienia wybitnych postaci, których koncepcje oraz dorobek naukowy miały kluczowe znaczenie dla rozwoju polskiej gospodarki, finansów i społeczeństwa.

Do pobrania

Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2021-06-21
1 EUR4,5442
1 USD3,8214
1 CHF4,1486
1 GBP5,2883
100 JPY3,4754

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
ePUAP:/NBP/SkrytkaESP
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję