Wymiana wycofanych walut państw strefy euro tylko do końca roku

Jeszcze do końca roku w Polsce można będzie wymieniać na euro wycofane waluty narodowe państw Unii Gospodarczej i Walutowej.

Szyling, frank francuski, belgijski i luksemburski, marka niemiecka i fińska, drachma, peseta, gulden, funt irlandzki, eskudo i lir to waluty, które tylko do 31 grudnia 2002 roku będą wymieniane w oddziałach Narodowego Banku Polskiego i większości banków komercyjnych.

Po nowym roku wymiana walut, w których miejsce wprowadzono euro, będzie możliwa w bankach centralnych właściwych dla danej waluty.

Dotychczas Polacy wymienili wycofane waluty (gotówką) o łącznej wartości 30 mln euro. Ponad 70% transakcji dokonano już w pierwszych dwóch miesiącach roku.

W styczniu br. NBP zorganizował zbiórkę bilonu wycofanych walut na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Zebrano 60 ton monet, które polski bank centralny - bez prowizji - wymienił na euro. Łączna wartość zebranych monet wyniosła 1,8 mln euro, czyli ponad 7 mln zł. Pieniądze te Wielka Orkiestra przeznaczyła na sprzęt medyczny dla hospicjów dziecięcych.

Zapraszamy do kontaktu z Departamentem Komunikacji Społecznej NBP:

  • Łukaszem Kwietniem, doradcą Prezesa NBP (tel. 0 - 609 501 222),
  • Karolem Smolągiem, szefem sekcji prasowej NBP (tel. 0 - 609 501 221).

[ Powrót ] [ Do druku ]





































Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2020-10-27
1 EUR4,5890
1 USD3,8860
1 CHF4,2742
1 GBP5,0607
100 JPY3,7150

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję