Nagroda dla Leszka Balcerowicza
za zasługi dla społecznej gospodarki rynkowej

Dziś, 14 maja 2002 r., Leszek Balcerowicz, prezes Narodowego Banku Polskiego, otrzymał na Uniwersytecie Gerharda Mercatora w Duisburgu nagrodę Fundacji Fasela za zasługi dla społecznej gospodarki rynkowej.

Celem fundacji, założonej w 1994 przez przedsiębiorcę z Duisburga Wilhelma Fasela, jest propagowanie idei porozumienia narodów poprzez przezwyciężanie barier między społeczeństwami oraz barier międzyludzkich. Fundacja popularyzuje także ideę społecznej gospodarki rynkowej, promując zasady sprawiedliwości i bezpieczeństwa socjalnego w nowych warunkach gospodarczych i społecznych oraz wskazując na konieczność dostosowania tych zasad do warunków międzynarodowej konkurencji, zmieniającej się struktury demograficznej i przemian gospodarczych społeczeństwa informacyjnego. Fundacja Falsela angażuje się również w działania charytatywne i oświatowe.

Leszek Balcerowicz został pierwszym laureatem nagrody Fundacji Fasela w kategorii społecznej gospodarki rynkowej. Dzięki tej nagrodzie wskazany przez prezesa NBP absolwent lub student ekonomii otrzyma półroczne lub roczne stypendium na uniwersytecie w Duisburgu.

Szczegółowych informacji udziela Departament Komunikacji Społecznej Narodowego Banku Polskiego, tel. 653 17 07


[ Powrót ] [ Do druku ]





































Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2020-07-01
1 EUR4,4465
1 USD3,9591
1 CHF4,1804
1 GBP4,9043
100 JPY3,6818

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję