Bank Światowy o doświadczeniach dziesięciu lat transformacji

Bariery na drodze powstawania nowych firm są główną przeszkodą zrównoważonego rozwoju w krajach Europy Wschodniej i byłego Związku Radzieckiego - to główny wniosek z najnowszego raportu Banku Światowego pt. Transformacja - pierwsze dziesięć lat, przedstawionego dziś w Narodowym Banku Polskim. W opinii autorów raportu, kraje te powinny m.in. dokończyć prywatyzację, zliberalizować przepisy prawne i zwiększyć konkurencję rynkową.

W konferencji wzięli udział: Michael Carter, dyrektor Biura Banku Światowego na Polskę i kraje bałtyckie, oraz Leszek Balcerowicz, prezes Narodowego Banku Polskiego. Wnioski z raportu przedstawił dyrektor Pradeep Mitra, odpowiedzialny w Banku Światowym za redukcję ubóstwa i zarządzanie gospodarką.

Bank Światowy zaprezentował swój raport wspólnie z Narodowym Bankiem Polskim już po raz drugi, w ramach współpracy obu instytucji na rzecz edukacji ekonomicznej.

Pełna wersja raportu w języku angielskim dostępna jest w Internecie na stronie Prasowego Centrum Informacyjnego Banku Światowego: http://media.worldbank.org/

Polskie streszczenie raportu można znaleźć na stronie Narodowego Banku Polskiego: http://www.nbp.pl/konferencje/index.html

Dodatkowych informacji udziela Biuro Prasowe NBP pod numerami telefonów:
653-17-07, 653-20-12.


[ Powrót ] [ Do druku ]





































Stopy procentowe

Referencyjna 0,10
Lombardowa 0,50
Depozytowa 0,00
Redyskontowa weksli 0,11
Dyskontowa weksli 0,12

Kursy średnie

Tabela z dnia 2020-07-01
1 EUR4,4465
1 USD3,9591
1 CHF4,1804
1 GBP4,9043
100 JPY3,6818

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję