Komunikat prasowy

W dniach 3-4 marca 2003 r., w siedzibie Narodowego Banku Polskiego odbyło się seminarium pt. "The ESCB-CESR joint work in the field of securities clearing and settlement". Z Narodowym Bankiem Polskim, w ramach seminarium, współpracowała Komisja Papierów Wartościowych i Giełd z inicjatywy Europejskiego Banku Centralnego oraz Komitetu Europejskich Regulatorów Papierów Wartościowych (CESR).

Podczas seminarium eksperci Europejskiego Banku Centralnego, banków centralnych oraz komisji papierów wartościowych krajów członkowskich Unii Europejskiej mówili o zasadach współpracy tych instytucji w ramach systemów rozliczeń i rozrachunku papierów wartościowych. Na spotkaniu poruszono też kwestie przejrzystości rynków finansowych, w tym szczególnie propozycje dostosowania do rynku europejskiego rekomendacji dla systemów rozrachunku papierów wartościowych, które zostały przyjęte jako ogólnoświatowe w listopadzie 2001 r. przez Komitet Systemów Płatności i Rozrachunku (CPSS) przy Banku Rozrachunków Międzynarodowych oraz Komitet Techniczny Międzynarodowej Organizacji Komisji Papierów Wartościowych (IOSCO).

Słuchaczami seminarium byli przedstawiciele banków centralnych oraz komisji papierów wartościowych z krajów kandydujących do członkostwa w Unii Europejskiej.


[ Powrót ] [ Do druku ]




















Stopy procentowe

Referencyjna 5,25
Lombardowa 5,75
Depozytowa 4,75
Redyskontowa weksli 5,30
Dyskontowa weksli 5,35

Kursy średnie

Tabela z dnia 2022-05-20
1 EUR4,6366
1 USD4,3832
1 CHF4,5061
1 GBP5,4735
100 JPY3,4222

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
ePUAP:/NBP/SkrytkaESP
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję